מהי הדרכה הורית בבית י.ה.ל?

מאת ענת וינובר ומורן קרן-בן-חמו, מטפלות באמנות  בבית י.ה.ל
 
הדרכת הורים היא תהליך ייעוצי בו רוכשים הורים לילדים מיומנויות להתמודדות עם קשיי הילד והאתגרים היומיומיים שמייצרת ההורות. במרבית המקרים מומלץ כי שני ההורים ייקחו חלק בתהליך ההדרכה כדי לסייע ביצירת קו אחיד בהתמודדות. עם זאת, ההדרכה עשויה לתרום גם כאשר רק אחד מן ההורים משתתף בה.
הורים רבים נתקלים בקושי משמעותי בהצבת גבולות לילדיהם, ונאלצים להתמודד עם בעיות התנהגות, חוסר שיתוף פעולה, אלימות וכד'. כמו כן, מתמודדים הורים רבים עם קשיים רגשיים של ילדיהם כחרדה, דיכאון וכן הלאה, או עם תחושה כללית כי אינם שבעי רצון מאופן התנהגותם כהורים ("אני תמיד נכנעת"; "אני מתעצבן ומעניש בצורה לא הגיונית"). 
בתחילת תהליך הדרכת ההורים נתמקד בהערכת הבעיות והגדרת מטרות. ההורים מגדירים את ההתנהגויות הבעייתיות (שלהם או של הילדים) ומגדירים מטרות לשינוי. בהתאם למטרות אלו נבנית תוכנית התערבות המתמקדת במתן כלים פרקטיים להתמודדות עם נקודות הקושי. כלים אלו מותאמים לקשייו של הילד וליכולת הוריו.
הורים לילדים המתמודדים עם קשיים רגשיים (דכאון, חרדה) או בריאותיים יונחו כיצד להבין את צרכיו של הילד ולתמוך בו באופן שיקדם אותו ויסייע בהתפתחותו הנורמטיבית. לדוגמא, משפחה בה יש ילד חולה או ילד עם קשיים רגשיים והתנהגותיים קשים, טרודה סביב הילד עם הקשיים, ולעיתים קרובות הילדים האחרים וצורכיהם הרגשיים נשכחים. הורים לילדים עם בעיות התנהגות (אלימות, חוסר ציות, עבריינות) יונחו להתמקד בזיהוי התפיסות המגבילות את יכולת ההורים להציב גבולות ("הוא מאיים בבריחה/התאבדות", "הוא מרביץ לאחים כי הוא נורא סובל"), ובמתן אמצעים להצבת גבולות וחיזוק הסמכות ההורית. אמצעים אלו מותאמים לקשייו הספיציפיים של הילד, לגילו ולהעדפות ההורים ועשויים לכלול בניית תוכנית חיזוקים, יצירת עמדה אחידה ותיאום בין ההורים ומתן כלים להצבת גבולות והפגנת נוכחות הורית (למשל, עירוב גורמים משפיעים נוספים, טלפונים לחברותיה של ילדה שנעלמת מהבית וכד').

מהי הדרכה הורית בבית י.ה.ל?
מהי הדרכה הורית בבית י.ה.ל?
תמונת אווירה
תמונת אווירה
תמונת אווירה
תמונת אווירה
תמונת אווירה

Tivonet