סוגי טיפולים

הטיפול בבית י.ה.ל מורכב ממספר יחידות טיפול שמקבלת כל משפחה:

לרוב, הטיפול מתחיל במטבח.

בדומה לבית של ממש, המנסה להיענות לצרכים הקונקרטיים כמו גם לצרכים הרגשיים של יושביו, כך בית י.ה.ל מתייחס ומנסה להיענות לצרכי המטופלים הקונקרטיים והרגשיים, באופן מעשי וסימבולי. 
למושג ה"הזנה" יש חשיבות רבה בטיפול ואנו מיישמים אותו הלכה למעשה. במקום פועל מטבח ובמרכזו אם בית אשר כחלק מיחידות הטיפול עובדת בו עם משפחות, ומשמשת מודל להורות. האפשרות לפגוש מטופלים במטבח, בארוחה משותפת, בבישול ואפיה, מזמנת פוטנציאל לחיזוק הקשר, להעמקת האמון ולהעצמת סמכות הורים בדרך של Modeling.
(המטבח הינו חלבי כשר).

מפגשים משפחתיים
העבודה המשפחתית מבוססת על יצירת מפגש חווייתי של המשפחה עם עו"ס, מרכז הטיפול במשפחה. מפגש זה מורכב מחלק של עשייה – יצירה, משחק, בישול, טיול אופניים וכו' ומהתערבות ממוקדת שיפור קשר ב"כאן ועכשיו". במפגשים אלו אנו משתדלים "לעשות את" ולא רק "לדבר על" – ליצור חוויות משפחתיות מיטיבות ולצד אלו גם לדבר על היחסים מתוך התכנים ומתוך ההתנהגויות שעולות במפגש עצמו וקשורות לתקשורת.
עבור הילדים, עצם העובדה שאחת לשבוע, ביום ובשעה קבועים, מתפנים הוריהם ובאים איתם למפגש שיש בו הנאה ולצידה הזדמנות לשיפור ולצמיחה – יש בה משמעות רבה והשפעה מקדמת. במפגשים אלו מתאפשר לנהל שיח ותקשורת שונה בעזרת המטפל/ת.
 

הדרכת הורים וטיפול בהורות
הדרכות הורים נערכות מיד לאחר מפגש משפחתי. ההדרכות ממוקדות במתן "זרקורים" וחיזוקים על התנהגויות הוריות מקדמות וחיוביות, כפי שנצפו בדינאמיקה המשפחתית, מזהים ומסמנים התנהגויות הוריות לא אפקטיביות, עוסקים בילד שבהורה ובהשפעתו על סגנון ההורות. באותו זמן כל ילד מקבל מענה לצרכיו, אם בטיפול פרטני (בתרפיה באומנות, בדרמה תרפיה או בכלי אחר) או אם בעבודה ממוקדת מיומנויות חברתיות עם מתנדב/ת משנת שירות, עם מדריך חברתי או עם אם הבית.


טיפול באמצעות אמנות
במרכז מתקיימים טיפולים פסיכו תרפויטיים באמנות: דיאדיים, פרטניים, משפחתיים וקבוצתיים.הטיפולים מתמקדים בדימויים ובתהליך הקיים ביחסי הגומלין שבין המטופלים, תהליך היצירה והמטפלים. הטיפול מערב העלאה של רגשות ותכנים לא מודעים לרמת התודעה ומעמיק בהם, בעוד שאת התהליך מאיר העושר של הסמל והמטפורה האמנותית.
במרכז משתמשים בטכניקות מגוונות של טיפול באומנות וביניהן טיפול בארגז חול על פי הגישה היונגיאנית, כל טיפול מתחיל בהיכרות, באבחון ובהגדרת מטרות ברורות המחוברות אל הסימפטומים עימם מגיעים המטופלים.
האמנות בטיפול, בהיותה אמצעי לא מילולי, מאפשרת יצירת קשר, שחרור של הגנות ומעודדת חקירת קונפליקטים וחסימות בדרך ספונטנית, יצירתית ובלתי מאיימת. דרך היצירה ניתנת הזדמנות להורה ולמטפל לפנות אל הילד בשפה הנגישה ביותר לעולמות השפה החווייתית.
הטיפול באמצעות אמנות מאפשר למטופלים פנייה לכוחות, ליצירה ולהנאה, משאבים המהווים מסד לבניית דימוי חיובי ולאינטגרציה בין יכולות פיזיות, אינטלקטואליות ורגשיות.

דרמה תרפיה
בבית י.ה.ל, בטיפול בדרמה תרפיה, נעשה שימוש בטכניקות ובתהליכים דרמתיים מתוך הגשטלט (gestalt), מתוך טיפול על ידי משחק (play therapy) ומפסיכודרמה (psychodrama).
הטיפול מחבר את הפרט לכוחות היצירתיים שבו, תוך שימוש בספונטניות ובגמישות ובכך יוצר גילוי או חשיפה של חלקים "רדומים" באישיות האדם ומגע עם כוחות הריפוי שבו. טכניקות העבודה הן רבות ומגוונות, כאשר המשותף להן הוא אלמנט ההרחקה (דרך משחק, גילום דמויות, תיאטרון טיפולי, אימפרוביזציה, עבודה עם חפצים, טיפול בארגז החול, תנועה, ציור וכו'). ההרחקה מאפשרת למטופל לבטא מגוון של רגשות, בלא לחשוש לתוצאה ובכך – לקבל אותם ולשלוט בהם. שחרור הרגשות וביטויים מאפשרים לקבל אותם ושלוט בהם. המבע הסימבולי של תכנים עמוקים ומשמעותיים מאפשרים למטופל להרחיב את מגוון הפרשנויות לעולמו העשיר, ואת רפרטואר ההתנהגויות שבו.
ההתערבויות הטיפוליות נעשות הן בתוך המרחב הדרמטי והן מחוצה לו, בעיבוד מילולי, והן ממוקדות בהשגת שינוי עפ"י מטרות שנקבעות לכל מטופל.
הטיפול נעשה בתוך ומחוץ למרכז. בבית י.ה.ל נעשה שימוש בדרמ"ת בטיפול פרטני עם ילדים, בעבודה משפחתית של הורים וילדים, בקבוצות שונות לילדים, להורים ולהורים וילדים יחד.

טיפול קבוצתי
הצטרפות בית י.ה.ל למגוון השירותים הטיפוליים בישוב זימן את היכולת להרחיב ולהשלים את המענים הקיימים ביחידות השונות ובשירותים ביישוב. מטרתנו בשותפויות עם השירותים הינה לבטא את חשיבות הקשר בין הורים וילדים בכל תחום טיפול. כתוצאה מכך נוצרה אפשרות לפיתוח מענים המשלבים תהליכים טיפוליים של הורים עם הצרכים היחודיים וההתפתחותיים של ילדיהם. שותפויות אלו באות לידי ביטוי במענים קבוצתיים.
במהלך השנים התקיימו בבית י.ה.ל עשרות רבות של קבוצות טיפוליות להורים, לילדים ולהורים וילדים גם יחד. בכל שנה נבדקים הצרכים בקרב המטופלים ובקהילה ונבנות קבוצות על פי צרכים אלו. חלק מן הקבוצות נבנה בשיתוף מלא עם השירותים בקהילה ולעיתים אף בהנחיה משותפת.
לכל קבוצה נבנית תוכנית ייחודית על פי צרכי המשתתפים ועפ"י בקשות המסגרת השותפה. התוכנית כוללת רציונל, הגדרת מטרות, יעדים, הגדרת השותפות ותוכנית לבקרה ולהערכת תפוקות. בסיום כל קבוצה מקבלים המשתתפים חוברת המאגדת עבורם את סיכום התהליך, תובנות, תמונות ורגעים משמעותיים מחיי הקבוצה.
 
להלן רשימה חלקית של קבוצות שהתקיימו ו/או מתקיימות:
"הרכבים משתנים".  קבוצות לילדים שעברו שינויים בהרכב המשפחה. מתקיימות בתוך בתי הספר.
קבוצות לחיזוק כוחות להתמודדות עם מעברים ושינויים.
קבוצת אמהות וילדים שיש להם אח עם צרכים מיוחדים, בשותפות עם מרכז משלים למשפחה.
קבוצה לאחים של ילדים עם צרכים מיוחדים, בשותפות עם מרכז משלים למשפחה.
"אמנות הקשר"  - קבוצה לשיפור קשר בין ילדים להוריהם באמצעות אמנות.
"הגשר לקשר" - קבוצת אמהות אתיופיות בנושא אמהות בתנאי מעבר.
"אופני הקשר" - קבוצת לשיפור קשר בין אבות ובנים תוך כדי טיולי אופניים.
קבוצות הדרכה וקואוצינג להורים אשר לילדיהם קשיי קשב וריכוז.
קבוצה לשיפור מיומנויות חברתיות של ילדים בשילוב קפוארה.
"מפגשים בטעמים" -  סדנת אמהות ובנות לחיזוק קשר בשילוב בישול ואפיה.
קבוצות "הישרדות" לבנים עם קשיי הסתגלות ובעיות התנהגות. 
"מהילדה שבי אל הילדה שלי" - דרמה תרפיה לנשים מוכות בנושא ההורות. הקבוצה הוקמה והונחתה במשותף עם היחידה לטיפול ומניעת אלימות.
קבוצת הישרדות לאבות ובנים בסיכון ממוצא אתיופי. הקבוצה הוקמה והונחתה במשותף עם היחידה לעבודה קהילתית בישוב.
קבוצות טיפוליות מגוונות באמנות לילדי מועדוניות טיפוליות.
"ביחד ולחוד" - קבוצת דרמה תרפיה לאמהות לילדים עם קשיי התנהגות, ובמקביל קבוצת טיפול באמנות לילדיהן.
קבוצות לילדי מכורים ובמקביל ליווי להורים. הקבוצה הוקמה והונחתה במשותף עם היחידה לנפגעי סמים בישוב.
קבוצות לילדים עדים לאלימות. הקבוצה הוקמה והונחתה במשותף עם המרכז לטיפול ומניעת אלימות בישוב.
"לתופף את הכעס" - קבוצה לאבות אלימים ולבנים מוכים באמצעות נגינה בדרבוקות ועיבוד ורבאלי. למידת דרכים לתיעול כעסים כתחליף לאלימות ושיפור מיומנויות תקשורת הורים-ילדים.
"ספורט טיפולי" בבתי ספר לילדים בסיכון הסובלים מקשיי התנהגות.
קבוצות למידה להורים העוסקות בצרכים התפתחותיים של ילדים.
 
שירותים נוספים הניתנים במרכז
    • הדרכות לאנשי טיפול בקהילה ולמדריכות מועדוניות
    • טיפולים פרטניים בילדים בתוך בתי הספר ע"י מתמחים.
 

תמונת אווירה
תמונת אווירה
תמונת אווירה
תמונת אווירה
תמונת אווירה